U bent hier : Home / Beeld en geluid / Films

Films

1920: De plechtige teraardebestelling van dr. A. Kuyper

Beelden van de begrafenis van Abraham Kuyper op 12 november 1920 in Den Haag: de begrafenisstoet van het sterfhuis naar de begraafplaats Oud Eik en Duinen en toespraken.

Lees over Kuypers begrafenis: Ab Flipse en Bert Lever (red.), Abraham Kuyper en de dood. Herdenken bij het graf van een theoloog, journalist, univeristeitsstichter en staatsman (Amstelveen, 2020).

1935: Amsterdam. Zetel van de Vrije Universiteit. Deel 1

Film die een beeld geeft van de Vrije Universiteit in 1935. Deel 1 toont de jaarlijkse samenkomst van de vereniging 'VU plan 1937', beelden van het Bilderdijkmuseum en het gebouw van de 'Maatschappij voor den werkenden stand' aan de Kloveniersburgwal. Een aankomend student wordt gevolgd terwijl hij van het Centraal Station door Amsterdam loopt naar het gebouw van de Vrije Universiteit aan de Keizersgracht. Verder zien we het Paedologisch Instituut.

Bekijk ook deel 2.

1935: Amsterdam. Zetel van de Vrije Universiteit. Deel 2

Film die een beeld geeft van de Vrije Universiteit in 1935. Deel 2 toont het laboratoriumgebouw van de Wis- en Natuurkundige Faculteit; de bibliotheek en de instrumentenmakerij. Ook worden we door de Valeriuskliniek geleid en zien we hoe lichamelijk onderzoek wordt verricht in het Psychisch Laboratorium en hoe arbeidstherapie gegeven wordt aan patiënten.

Bekijk ook deel 1.

1937: Vijf jaar werken bekroond

In 1932 werd door mevrouw S. Verdam-Okma en enkele andere vrouwen het 'VU-plan 1937' opgericht. Deze organisatie van gereformeerde vrouwen was bedoeld om geld in te zamelen voor de Vrije Universiteit, met name voor de Medische Faculteit. In deze film is de registratie te zien van de aanbieding van het door vrouwen gespaarde bedrag (311.781,89 gulden) tijdens de ledenvergadering van de VUvereniging, in de Apollohal in Amsterdam op 28 oktober 1937. Deze bijeenkomst was tevens de start van de herdenking van de 100ste geboortedag van Abraham Kuyper (1837-1920), die drie dagen zou duren.

1953: Als een schoon boek. Een filmreportage van de Vrije Universiteit

Voorlichtingsfilm over de geschiedenis van de Vrije Universiteit. Opgericht in 1880 onder leiding van Abraham Kuyper vanuit het idee dat de wetenschap geen instrument zou mogen worden 'tegen de ere van den Christus des Schrifte', begon het met vijf studenten in een pand aan de Keizersgracht. Twintig jaar later was het studentenaantal gestegen tot 219 en later moesten diverse panden verspreid over de stad aangekocht worden. De film eindigt in 1953. In dat jaar waren er 1700 studenten. Dit was tevens het jaar waarin de eerste paal de grond in ging voor de bouw van het VU ziekenhuis.

1955: 75 jaar Vrije Universiteit

Deze film (zonder geluid) begint met de befaamde collectebusjes waarmee vanaf de jaren dertig geld werd ingezameld om uitbreiding van de Vrije Universiteit te bekostigen. Vervolgens worden er politieke spotprenten getoond over de financiering van de VU. De toenmalige situatie van de huisvesting wordt o.a. geïllustreerd met beelden van de overvolle bibliotheek op een zolderverdieping en een plattegrond die de verspreiding van de universiteit over Amsterdam in diverse vestigingen laat zien. Afgesloten wordt met een maquette van de nieuwbouw van de VU in Buitenveldert en de collectebusjes waar geld in wordt geworpen.