U bent hier : Home / Beeld en geluid / Films

Films

1980: Dies Natalis Vrije Universiteit 100 jaar. Deel 4

Te Deura Laudamus (1946) van Hendrik Andriessen uitgevoerd door het VU-koor en VU-orkest onder leiding van dirigent Huub Kerstens tijdens de viering van de honderdste Dies Natalis van de Vrije Universiteit in de Nieuwe kerk te Amsterdam op 20 oktober 1980.

1980: Miles gloriosus = Kolonel Bluf: komedie van T. Maccius Plautus / gespeeld door studenten Klassieke Talen. Deel 1

Een registratie van een opvoering in eigen vertaling van een komedie van de Latijnse schrijver T. Maccius Plautus (251-194 v. Chr.). Het stuk handelt over een militair, een beruchte vrouwengek, die het meisje van een Atheense jongeman ontvoerd heeft en de verwikkelingen en intriges om hem het meisje weer afhandig te maken.

1980: Miles gloriosus = Kolonel Bluf: komedie van T. Maccius Plautus / gespeeld door studenten Klassieke Talen. Deel 2

Een registratie van een opvoering in eigen vertaling van een komedie van de Latijnse schrijver T. Maccius Plautus (251-194 v. Chr.). Het stuk handelt over een militair, een beruchte vrouwengek, die het meisje van een Atheense jongeman ontvoerd heeft en de verwikkelingen en intriges om hem het meisje weer afhandig te maken.

1980: VU in 't 100 : een impressie van de viering van het eeuwfeest van de Vrije Universiteit

Reportage van het honderdjarige jubileumfeest van de VU op 14 maart 1980. De opening werd verricht door staatssecretaris Nauta met het planten van een boom en het hijsen van de VU-vlag. Ter ere van dit feest waren diverse tentoonstellingen te bezichtigen. Zoals de jubileumtentoonstellingen 'Schoon en vroom : kunst in de kerk rond 1880', 'Planten uit de bijbel' en een tentoonstelling waar de rol van de computer centraal stond: 'Computer en beroep'. Tijdens de openbare zitting van het College van Decanen in de Nieuwe Kerk op de Dam, bijgewoond door koningin Beatrix, werd een leerstoel aangeboden op het gebied van de staatskunde: de Kuyper katheder. Ook werden er diverse eredoctoraten verleend, o.a. in de faculteit der sociale wetenschappen aan de Leeuwarder journalist en publicist H. Algra en in de faculteit der geneeskunde aan de arts-apotheker mevrouw drs. S. Kruyt uit Soerabaja. Zij was daarmee de eerste vrouwelijke eredoctor van de VU. Directeur-generaal van de PTT, dhr. Leenman, bood de eerste jubileumzegels aan ontworpen door Gelijn Esscher. Het programma werd afgesloten door een concert in het Concertgebouw door het VU-orkest en het VU-koor met een speciaal voor deze dag geschreven compositie van Joop Voorn

1983: Dag student (rechten)

Voorlichtingsprogramma, gemaakt in opdracht van de commissie publiciteit en mentoraat van de Juridische Faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam. In een band-diaserie wordt een beeld gegeven van een dag uit het leven van een eerstejaars studente die op kamers woont in de stad en op die dag een tentamen strafrecht moet doen; verder van een dag uit het leven van een vierdejaars student die telefoondienst heeft bij Rechtshulp VU. Daarbij tevens aandacht voor voorzieningen aan de universiteit en voor ontspanningsmogelijkheden.

1983: Dierproeven mensenwerk: een biologie en samenleving verkenning

Françoise Wemelsfelder, 6e jaars studente biologie, prof. dr. Joos Joosse, hoogleraar experimentele dierkunde VU en drs. Wim Pereboom, toezichthouder dierproeven Duphar spreken over hun ervaringen met dierproeven en hun opvattingen daarover. Enkele ingrepen worden getoond. Per jaar worden in Nederland 1,5 miljoen gewervelde proefdieren gebruikt. Ingegaan wordt op de volgende vragen: Hoe vanzelfsprekend en toelaatbaar zijn dierproeven? Welk doel dienen ze? Welke persoon of instantie moet voor experimenten verantwoordelijk zijn? Welke rechten hebben dieren of welke plichten mensen? Wordt over het lijden van dieren antropomorf gedacht? De gegeven antwoorden verschillen/ samenstelling Charlotte van der Woude