Symposium - Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed

Juan Luis Cebrián, lid van de Club van Rome, liet zich ooit in bezorgde termen uit over de oprukkende digitalisering van onze cultuur. Want hoewel hij zag dat digitalisering precisie en eenvoud bevorderde – vanuit academisch oogpunt een belangrijk winstpunt – zou deze ook ten koste gaan van de nuance.

Dat was in de jaren negentig. Kunnen we, twintig jaar later, zeggen dat Cebriáns vrees waarheid is geworden? Halen we in de praktijk de ambities die we met het digitaliseren van – in ons geval – academisch erfgoed wilden bereiken? Of is de aard van het materiaal zodanig dat we nog steeds worden geconfronteerd met grote praktische en inhoudelijke obstakels? En zoja, wat zijn die obstakels en zijn ze te overwinnen?

Nieuwe Burroughs-computer arriveert bij het Rekencentrum van de TU Eindhoven, 1976. Foto: Archief TU/e

Symposium
Met onder meer die vragen in het achterhoofd organiseert de Stichting Academisch Erfgoed in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis op 1 juni 2017 het symposium “Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed”.
Op deze dag willen we het digitaal academisch erfgoed van verschillende kanten te belichten: van de problematiek rond born digital hoogleraar archieven tot het gebruik van publieksparticipatie voor de online presentatie van objecten en verhalen. Het symposium heeft een praktische insteek, waarbij we van vooral elkaar willen leren door het delen van ervaringen.

Thema's

Born digital - wat te doen met digitale archieven
Ontsluiting en presentatie van digitaal academisch erfgoed
Publieke participatie - over de effectiviteit van crowdsourcing
Privacy - het recht om vergeten te worden

Wanneer

donderdag 1. jun 2017


Waar

Vrije Universiteit Amsterdam

Meer informatie op website Stichting Academisch Erfgoed

 


Deel dit artikel