Op 12 november 2020 is het precies 100 jaar geleden dat Abraham Kuyper werd begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Om dit te markeren wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden en verschijnt de bundel Abraham Kuyper en de dood: Herdenken bij het graf van een theoloog, journalist, universiteitsstichter en staatsman, onder redactie van Ab Flipse (universiteitshistoricus VU) en Bert Lever (voorzitter Terebinth, stichting voor funerair erfgoed)

Omslag Kuyper en de dood

In het Kuyper-jaar 2020 wordt Abraham Kuyper op tal van manieren herdacht, waarbij aandacht is voor allerlei aspecten van zijn leven en werk. Bij een herdenking een eeuw na zijn dood is het gepast ook in het bijzonder stil te staan bij zijn overlijden en teraardebestelling. In de bundel Abraham Kuyper en de dood, staat het einde van Kuypers veelbewogen leven centraal: zijn begrafenis en graf en de manier waarop hij werd en wordt herdacht. Ook wordt gekeken naar de manier waarop Kuyper gedurende zijn leven werd geconfronteerd met de dood.

 Vanwege aangescherpte coronamaatregelen is de bijeenkomst helaas afgelast. Het boek kan wel worden besteld.

Boekpresentatie en herdenkingsbijeenkomst zullen plaatsvinden op 12 november op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. De redacteuren van de bundel zullen spreken over de begrafenis en het graf van Kuyper. Een herdenkingswoord zal worden gesproken namens VUVereniging door de voorzitter Frans van Drimmelen, en het dr. Abraham Kuyperfonds door de voorzitter Arend Soeteman. Het eerste exemplaar van de bundel zal worden overhandigd aan Kathleen Ferrier, voorzitter van de Commissie Kuyperjaar. Rondom het graf zal vervolgens een herdenkingsceremonie plaatsvinden.

Vanwege de corona-restricties is er slechts ruimte voor een beperkt aantal genodigde gasten. Pers en andere geïnteresseerden, gelieve contact op te nemen met Ab Flipse a.c.flipse@vu.nl.

Boekgegevens en bestellen
Voor meer informatie over het boek en bestellen, kijk hier.

 

Deze activiteit is onderdeel van het Kuyperjaar van de Vrije Universiteit Amsterdam.

 


Deel dit artikel