In 2018 viert de opleiding geschiedenis aan de VU het honderdjarig bestaan. Sinds 1918 is het mogelijk aan de VU geschiedenis te studeren. In dat jaar werden er twee historici benoemd binnen de letterenfaculteit: A. Goslinga en A.A. van Schelven; tot 1945 zouden vijftien studenten het doctoraal geschiedenis halen. Na de oorlog, met name vanaf de jaren zestig, groeide de subfaculteit snel. Er kwamen meer studenten en er werden hoogleraren en medewerkers benoemd in een groot aantal verschillende richtingen. Tegenwoordig is onderzoek en onderwijs georganiseerd in vier onderzoeksgroepen: 'politieke geschiedenis', 'cultuurgeschiedenis en religiegeschiedenis', 'economische en sociale geschiedenis' en 'mondiale geschiedenis'.

Blogs en artikelen
Gedurende het jubileumjaar 2018 verschijnen op deze site, ‘Geheugen van de VU’, verschillende blogs en artikelen over de ‘geschiedenis van Geschiedenis’ aan de VU. Deze worden geplaatst in het dossier 'Opleiding geschiedenis, 1918-2018'.

Komende activiteiten

  • Een wetenschappelijke congres op vrijdag 15 juni 2018
  • Een publieksevent / alumnidag, op zaterdag 16 juni 2018

Lees meer over deze activiteiten in het dossier 'Opleiding geschiedenis, 1918-2018'.

Activiteiten
Het jaar werd afgetrapt met een speciale editie van het Historisch Café Amsterdam op 26 januari

Met onder andere Gerard Nijssen, Martin Bossenbroek, Jaap Jan Flinterman, Kayleigh Goudsmit, Nicky Post, Hans de Waardt, Bettine Siertsema, Bart Wallet, Ronald Kroeze, Inger Leemans, Bram van den Hout en de redactie van het Historisch Café. Verder: een geur-historicus in actie, historische beeldmateriaal en archiefstukken. En: laat je tekenen als je favoriete historische figuur door Gijs Sevenhuijsen.

Datum: 26 januari 2018
Tijd: 14:00 - 18:00
Locatie: Singelkerk Amsterdam, Singel 452
Genodigden: docenten, promovendi, (aspirant)studenten, alumni en belangstellenden
Dagvoorzitter: Inger Schaap en redacteuren Historisch Café: Thijs van Leeuwen en Nathan van Kleij

Download het volledige programma als pdf:

Programma Historisch Café 100 jaar Geschiedenis VU

Onderzoek en onderwijs in de Geschiedenis aan de VU in 2018
Op de website van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de VU is meer te lezen over het onderzoek en onderwijs van de historici van de VU. De onderzoeksgroepen vormen de basiseenheid van de afdeling: 'politieke geschiedenis', 'cultuurgeschiedenis en religiegeschiedenis', 'economische en sociale geschiedenis' en 'mondiale geschiedenis in antropologisch perspectief'.

De volgende opleidingen kun je volgen:


Deel dit artikel