Ter gelegenheid van het Kuyperjaar wordt in de Kuyperweek (7-11 juni 2021) de podcast ‘De VU toen in het hart van Amsterdam’ gelanceerd. De Podcast en bijbehorende wandelgids zijn hieronder te downloaden.

In twee audiowandelingen neemt de Vrije Universiteit je mee terug in de tijd naar het hart van Amsterdam. Naar het eind van de negentiende eeuw. De tijd dat de VU opgericht werd en de stichter Abraham Kuyper de stad en de kerk op zijn kop zette.  En naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog, toen studenten en docenten van de VU actief waren in het verzet.

DE AUDIOWANDELINGEN
De audiowandelingen zijn gratis te beluisteren via Spotify, Google Podcasts of iTunes. Klik op een van links hieronder of zoek in de betreffende app op de titel van de wandelingen. Selecteer en download een van de twee wandelingen die je wilt doen en beluister de audiowandeling op locatie met eigen oordopjes of koptelefoon.

DE WANDELGIDS
De wandelgids met plattegrond die bij de audiowandelingen hoort, is hier te vinden.
 

Wandeling 1: Waar de VU ooit begon – 1870-1900: Een wandeling met Abraham Kuyper

2059620 CM IC podcast plaatje 1 .pngVolg in de voetstappen van Abraham Kuyper, van het moment dat hij in Amsterdam komt wonen totdat hij definitief uit de stad vertrekt. Langs de gebouwen in de binnenstad waarop hij zijn stempel drukt en waar de Vrije Universiteit opgericht wordt.

De route begint op Keizersgracht 72 en eindigt bij de Keizersgrachtkerk, op Keizersgracht 566.
Bij de audiowandeling hoort een plattegrond. Download deze hier.

- Audiowandeling in Spotify

- Audiowandeling in Google Podcasts

- Audiowandeling iTunes

Deze audiowandeling is gemaakt door Nienke Zoetbrood, in samenwerking met Peter Dillingh, Jeroen Koch en Ab Flipse. Het gedicht is geschreven en voorgedragen door stadsdichter Gershwin Bonevacia. Voorleesstem fragment: Zita Smit. Muziek: Blue Dot Sessions. Mixage: Studio Joneski.

Wandeling 2: In verzet en vol vertrouwen - De VU in de Tweede Wereldoorlog

2059620 CM IC podcast plaatje 2 .pngDeze audiowandeling voert je langs de plekken en gebouwen waar mensen van de Vrije Universiteit in de Tweede Wereldoorlog hun sporen achterlieten. Van de studenten die via hun hoogleraar het verzet in rolden tot de onderduikers in het laboratorium. En de docenten die sympathiseerden met de Duitse bezetter.

De route begint op de Kerkstraat 109-111 en eindigt op de Vossiusstraat 56.
Bij de audiowandeling hoort een plattegrond. Download deze hier.

- Audiowandeling in Spotify

- Audiowandeling in Google Podcasts

- Audiowandeling in iTunes

Deze audiowandeling is gemaakt door Nienke Zoetbrood, in samenwerking met Gert van Klinken, Gjalt Zondergeld en Wim Berkelaar. Het gedicht is geschreven en voorgedragen door stadsdichter Gershwin Bonevacia. Voorleesstem fragment: Zita Smit. Audiofragmenten van Radio Oranje komen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Muziek: Blue Dot Sessions. Mixage: Studio Joneski.

Projectleiding: Ronald van Gelder. Vormgeving: Congres- en Mediacenter VU.
Met dank aan Jacob Bouwman en Auley Boermann voor de ondersteuning.
Copyright: Vrije Universiteit Amsterdam, 2021.

Nadere informatie: ronald.van.gelder@vu.nl

Meer info over de Kuyperweek.


Deel dit artikel