Op 22 februari 1972 bezetten activistische studenten het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. De bezetting zou uiteindelijk 100 uren duren. De studenten eisten meer democratische inspraak en hadden kritiek op de christelijke doelstelling van de universiteit. Vijftig jaar later kijken oud-bezetters terug in de documentaire 'Dit is het begin'. De bijbehorende expositie '50 jaar 100 uren- bezetting' opent op 22 februari met een hybride event in 3D@VU en zal tot half april te zien zijn in de erfgoedvitrine; op 25 maart gaat de documentaire in première.

Expositie

In de roerige jaren zeventig maakte de VU een omslag van kleine gereformeerde elite universiteit naar een brede en democratische instelling. Dit ging niet zonder slag of stoot. De linksradicale studentenbeweging, onder leiding van de S.R.V.U., liet flink van zich horen. In 1972 leidde onenigheid over de instelling van een universiteitsraad  tot een langdurige bezetting van het VU-hoofdgebouw. Over de bezetting werd een film gemaakt. Bekijk de originele beelden uit 1972 terug op GeheugenvandeVU

Openingsbijeenkomst 22 februari

Op 22 februari wordt om 16.00u in 3D een voorproefje gegeven van de documentaire 'Dit is het begin' met oud-bezetters De Graaf en Elli Izeboud. Daarnaast vertelt de huidige vice-voorzitter van S.R.V.U. Pieter van Rossum over de staat van de studentenvakbond en hun actiebereidheid. Historicus en bestuurskundige Floris van Berckel Smit zal de ontwikkelingen van de jaren zeventig in een breder kader plaatsen, met aandacht voor de bestuurlijke veranderingen in de decennia daarna. De bijeenkomst zal zowel fysiek als online te bezoeken zijn. Meld je aan via https://vu-nl.libcal.com/calendar/expo/100urenbezetting.

Kijk voor meer informatie over het evenement de website van de Universiteitsbibliotheek.

Documentaire 'Dit is het begin'

Met steun van de VUvereniging maakten oud-bezetter Jochum de Graaf en documentairemaker Willem Wesseling de documentaire 'Dit is het begin'. Ze bekijken de beelden uit 1972 terug met andere oud-bezetters. Hoe ging dat toen? En hoe kijkt men er nu op terug? Op 25 maart om 18.00 uur gaat de documentaire 'Dit is het begin!' in première. Plaats: KC07, hoofdgebouw VU. Bekijk de film online.

Meer info

Bekijk  de online expositie.

Lees het artikel in Ad Valvas 'Een zenuwenoorlog van dreigen en kietelen'


Deel dit artikel