Op woensdagmiddag 20 april zal een herdenkingsbijeenkomst en symposium plaatsvinden rondom het oorlogsmonument van de Vrije Universiteit.  Hierbij wordt een digitaal monument 'onthuld' en zal het boek Een oorlogsplaquette ontrafeld worden gepresenteerd (Dit werd eerder uitgesteld vanwege lockdownmaatregelen).

Tegenover de aula in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam bevindt zich een herdenkingsmonument met daarop de namen van de leden uit de universitaire gemeenschap die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Op het digitaal monument (vanaf 20 april online) zullen al de oorlogsslachtoffers worden herdacht met een korte biografie.

Update, 20 april: video-opnames van de bijeenkomst zijn terug te kijken (vanaf minuut 10)

Programma

13.00 Ontvangst met koffie

13.30 Opening door Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis en directeur HDC Centre for Religious History

13.35 George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme VU, redacteur van Een oorlogsplaquette ontrafeld, over de plaquette

13.50 Wim Berkelaar, historicus HDC Centre for Religious History , auteur van de biografieën, over een aantal biografieën

14.05 Ilja Veldman, emeritushoogleraar kunstgeschiedenis VU, dochter van een van de gevallenen

14.20 Ab Flipse, universiteitshistoricus van de Vrije Universiteit: presentatie van het digitaal monument

14.30 Kranslegging bij het fysieke monument door Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam en Antoinette Ingwersen, waarnemend voorzitter van de VUVereniging.

14.45 Receptie

De toegang tot de bijeenkomst is vrij. Op de receptie is het boek verkrijgbaar.
Locatie: Auditorium Vrije Universiteit Amsterdam

Aanmelden bij het Historisch Documentatiecentrum: hdc@vu.nl

Informatie over het boek

Over het monument verscheen in 2020 het boek Een oorlogsplaquette ontrafeld. Het herdenkingsmonument 1940-1945 van de Vrije Universiteit Amsterdam (Amsterdam: Boom 2020). Behalve de biografieën, vindt men in het boek ook de geschiedenis van de totstandkoming van de plaquette en een groepsportret van de gevallenen. Ook wordt nagegaan hoe het herdenken aan andere Nederlandse universiteiten heeft plaatsgevonden en overwogen hoe de Vrije Universiteit in de hedendaagse samenleving om kan gaan met de toenmalige idealen van de gevallenen. Nu krijgen de biografieën ook een plek op het digitaal monument op de website GeheugenvandeVU, waarbij tevens extra informatie kan worden toegevoegd en aanpassingen kunnen worden gemaakt.

Organisatie: HDC Centre for Religious History.

De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door de VUVereniging.


Deel dit artikel