De Historische Commissie VU lanceert op 4 november 2015 de website ‘Geheugen van de VU’. Dit is het virtuele herinneringsplatform van de Vrije Universiteit Amsterdam. Door middel van de site wordt de geschiedenis van de VU zichtbaar gemaakt en het onderzoek ernaar gestimuleerd.

Programma

15:00-15:30 Inloop
15:30-15:40 Welkom door prof. dr. Fred van Lieburg (voorzitter HCVU)
15:40-15:55 ‘Geheugen van de VU: digitale geschiedenis en online herinneringsplatform’ door Dr. Ab Flipse (universiteitshistoricus VU, projectcoördinator Geheugen van de VU).
15:55-16:10 ‘Laagdrempelig verleden. Historische websites op zoek naar breed publiek’, door Dr. Hubert Slings (universitair docent cultuurgeschiedenis VU, directeur Stichting entoen.nu - de canon van Nederland)
16:10-16:25 discussie
16:30 receptie

Tijd en locatie: 4 november 15:00-17:00 uur, PThU.-zaal, 1e verdieping E-vleugel, Hoofdgebouw Vrije Universiteit

Organisatie: Historische Commissie Vrije Universiteit, in samenwerking met Why Humanities Matter & Historisch Documentatiecentrum HDC

Over de site
Momenteel is op de site onder meer te vinden een tijdlijn, waarin sleutelmomenten uit de geschiedenis van de VU worden gepresenteerd, een database met personen, een dynamische kaart met plaatsen van herinnering, zoals oude VU-gebouwen en plekken die in de geschiedenis van de VU een belangrijke rol hebben gespeeld. Ook is de site een portal naar gedigitaliseerd VU-materiaal als oude films en papieren bronnen, die elders zijn te vinden. De bronnen zijn doorzoekbaar met de module Digibron, die in de site is geïntegreerd. De site zal worden gebruikt voor onderzoek en onderwijs en zal in de loop van de tijd verder worden ontwikkeld. Het projectteam van ‘Geheugen van de VU’ is steeds op zoek naar herinneringen en onderzoeksideeën die verband houden met de geschiedenis van de VU.

Achtergrond
De site wordt ontwikkeld in het kader van het 135-jarig bestaan van de VU. Ze kon worden gerealiseerd met financiële steun van de VUVereniging / Van Coeverden Adriani Stichting. Technische realisatie vindt plaats door de afdeling Digibron van de Erdee Media Groep. De ontwikkeling en uitvoering vindt plaats onder auspiciën van de universiteitshistoricus en de Historische Commissie. Het project is ondergracht bij de onderzoeksgroep Cultuur- en Religiegeschiedenis. Lees ook Over de site.


Contact: Ab Flipse, universiteitshistoricus, projectcoördinator


Deel dit artikel