In 2023 is het 50 jaar geleden dat het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit aan de Amsterdamse De Boelelaan officieel werd geopend. Van meet af aan speelde muziek een bijzondere rol op de nieuwe campus in Buitenveldert. Met een groot orgel in de aula, een klein orgel in de kerkzaal en een carillon op het dak was er in elk geval genoeg te beleven in vergelijking met de oude vestigingen in de binnenstad.

Vooral het Couperin-orgel in de aula, gebouwd volgens principes uit de Franse barok, trok de aandacht, mede dankzij de vaste bespeler gedurende tientallen jaren: VU-docent en internationaal bekend Bach-kenner Ewald Kooiman, hoogleraar Orgelkunde van 1987 tot zijn overlijden in 2009. De huidige universiteitsorganist is Henk Verhoef, die elke maandagmorgen het carillon laat horen en menige academische plechtigheid opluistert met orgelmuziek. De leerstoel Orgelkunde, gesponsord door het Orgelpark in Amsterdam, wordt sinds 2010 door professor Hans Fidom.

De VU viert het 50-jarig bestaan van de vaste muziekinstrumenten met een driedaags festival op 26, 27 en 28 oktober 2023. Met het thema ‘Organ Reframed’ wordt de traditionele, deels kerkelijk beïnvloede orgelcultuur geconfronteerd met nieuwe stijlen van musiceren én luisteren. Daarbij kijkt de universiteit ook terug op het werk van Ewald Kooiman op te terreinen van klassieke Franse orgelmuziek en de orgelwerken van Johann Sebastian Bach.

De Schotse componist/musicus Claire M. Singer zorgt bij de opening op 26 oktober met uitvoeringen van haar werk ‘The Molendinar’: een drone-achtige muziek, die het hoofdgebouw belooft te vullen met een fascinerend klankveld. Singer initieerde in 2016 in Londen het festival Organ Reframed; de VU leent die treffende naam graag voor het Amsterdamse orgelfeest in oktober.

De tweede dag van het festival staat in het teken van een symposium, dat plaatsvindt in de kerkzaal; dan wordt de actuele orgelcultuur in historisch perspectief geplaatst. Hoogleraar religiegeschiedenis Fred van Lieburg belicht de rol van orgelmuziek in de orthodox-protestantse traditie rondom Abraham Kuyper en universiteitshistoricus Ab Flipse toont in woord, beeld en geluid de functie van muziek in de VU-gemeenschap. Hans Fidom en Jacob Lekkerkerker vertellen over hoe de leerstoel Orgelkunde vandaag de dag functioneert, en Henk Verhoef demonstreert orgel en carillon.

De slotdag op 28 oktober biedt rondom het Couperin-orgel een masterclass voor orgelstudenten binnen en buiten Nederland. Het festival eindigt met een concert door Verhoef, met medewerking van violist Franc Polman.

Kortom, met ‘Organ Reframed’ laat de VU na de eerdere succesvolle viering van 50 jaar hoofdgebouw nog eens bruisen met het oog op een veelkleurige en klankrijke toekomst.

Het event wordt georganiseerd door de VU Orgelcommissie in samenwerking met de Historische Commissie VU, het HDC Centre for Religious History en de leerstoel Orgelkunde. Meer informatie over programma en aanmelding vstaat op:  https://www.hdcvu.nl/events/all-events/orgel .

Contact: f.a.van.lieburg@vu.nl

 

 


Deel dit artikel