‘Verzet’ is dit jaar het thema van de landelijke Holocaust Memorial Day, de herdenking die jaarlijks georganiseerd wordt op 27 januari, de datum dat in 1945 het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd.

Voor de VU wordt dat toegespitst op studentenverzet. Wat was de motivatie van VU-studenten om in verzet te gaan tegen de Jodenvervolging? Het blijkt dat VU-studenten dat toen vaak als hun christenplicht voelden; maar nog los van de godsdienstige motivatie kwamen ze in opstand door hun rechtvaardigheidsgevoel. Via hun vriendenkring raakten zij bij het verzet betrokken, blijkt uit onderzoek van Wim Berkelaar (HDC, VU).

Hoe ligt dat bij studenten die tegenwoordig, bijvoorbeeld in Iran, in verzet gaan tegen de onderdrukking door de overheid? En wat kunnen de gevolgen zijn? Amin Ghazaei vertelt erover.

Verzet is niet slechts een zaak van lang geleden of ver weg: ook hier en nu komen studenten in beweging uit misschien wel datzelfde eenvoudige rechtvaardigheidsgevoel. Uit solidariteit met vluchtelingen wordt er op dit moment op allerlei gebied activiteiten georganiseerd. Studenten presenteren een aantal van die actuele initiatieven en gaan in gesprek over hun motivatie.

11.15 uur Inloop
11.30 Welkom, introductie Bettine Siertsema (Geschiedenis, VU) e.a.
11.45 Wim Berkelaar (HDC, VU), “Toestand niet mooi, doch ik houd moed en vertrouw op God”. VU-studenten in verzet tegen de Jodenvervolging.
12.15 Filmfragmenten over verzet door studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog, presentatie door studenten Geschiedenis van de Vereniging Merlijn.
Pauze
12.45 Gesprek met schrijver Amin Ghazaei, die als student in verzet in Iran aktief was en naar Nederland is gevlucht. Door Christel Groot, programma directeur van Humanity in Action Nederland.
13.15 Solidariteit nu: acties van studenten voor vluchtelingen.
Mini-presentaties en gesprek over motivatie en mogelijkheden.
14.00 Einde, gelegenheid tot napraten.

WOENSDAG 27 JANUARI 2016, 11.30-14.00 UUR
HOOFDGEBOUW VU, DE BOELELAAN 1105, AMSTERDAM,
ZAAL 12A-33

Bekijk ook het dossier 'Digitaal monument 1940-45' op deze site.


Deel dit artikel