Op 12 april 2023 vindt een symposium plaats aan de Vrije Universiteit ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Hoofdgebouw.

Update 17 april (verslag VUvereniging, 1): Een brutalistisch gebouw van het vriendelijke soort 
Update 12 mei (verslag VUvereniging, 2): Met hoogbouw koos de VU voor de toekomst

Op 12 april viert de VU het feit dat 50 jaar geleden het hoofdgebouw aan de De Boelelaan werd geopend. Een halve eeuw gebruik is niet onopgemerkt aan het gebouw en zijn omgeving voorbijgegaan. In 1973 een van de grootste en hoogste gebouwen van Amsterdam, vormt het nog altijd een baken in een sterk veranderde omgeving. Tijdens een feestelijk symposium zetten we de vijftigjarige in het zonnetje.

‘Dit gebouw zal eigenlijk nooit kant en klaar af zijn’, zo stelden de architecten al bij de opening [1]. Nu kijken we terug, staan stil bij hoe gebouw en campus functioneerden en blikken vooruit naar de toekomst. In het programma is veel aandacht voor de ruimtelijke geschiedenis en architectuur van de VU-campus en de wijdere omgeving van Buitenveldert en de Zuidas. In een aantal lezingen, een kleine expositie, rondleidingen en een afsluitende discussie, belichten we het hoofdgebouw van alle kanten, en laten we zien hoe de VU een karakteristiek en dynamisch deel van dit stuk stad is gebleven.

Programma 

10:15 Inloop
10:30 Opening door Jeroen Geurts (rector magnificus VU), en inleiding door Freek Schmidt (hoogleraar geschiedenis van de architectuur en leefomgeving)
10:45 Ab Flipse (universiteitshistoricus VU): ‘VU-campus tussen ideaal en werkelijkheid: Universiteit en campus in een veranderende omgeving, 1953-2023’
11:10 Minke Walda (architectuurhistoricus VU): 'De Vrije Universiteit in Buitenveldert: een "architectonisch-stedebouwkundig" perspectief, 1950-1973'

Pauze

12:00 Imke van Hellemondt (architectuurhistoricus VU): 'Het landschap van de campus'
12:25 Iris Burgers (architectuurhistoricus VU): 'Het leergebouw: een duurzame opgave'
12:50 Reinout Klaarenbeek / Eline Bos: (conservatoren bijzondere collecties UBVU): 'Toelichting op de maquette-tentoonstelling'

Lunch met wandelingen over de campus en door het Hoofdgebouw (start wandelingen: 13.15 en 13.50 uur vanuit de foyer).

14:30 Freek Schmidt: Inleiding middagprogramma
14:35 Sander Nelissen (Wessel de Jonge architecten)
14:50 Kirsten Hannema (architectuurcriticus en -journalist, o.a. de Volkskrant)

Pauze

15:40 Ton Schaap (was o.a. supervisor Zuidas): 'Real Urbanism'
16:05 Franc van Nunen (directeur Facilitaire Campusorganisatie FCO VU): 'Campus in ontwikkeling'

16:30 Rondetafeldiscussie

17:00 Borrel

Tijd en plaats: 12 april 2023, 10:30-17:00 uur, auditorium Vrije Universiteit Amsterdam.

Aanmelden: via aanmeldformulier.

Meer informatie over de expositie en de digitale expositie.

Organisatie: De dag wordt georganiseerd door de leerstoelgroep geschiedenis van de architectuur en de leefomgeving en universiteitshistoricus Ab Flipse, in nauwe samenwerking met en ondersteuning van het onderzoeksinstituut CLUE+, de VUvereniging, de Universiteitsbibliotheek (Bijzondere Collecties), het Stevin Centre for the History of Science and the Humanities, de afdeling Documentmanagement en Archief (DMA), en de Facilitaire Campusorganisatie FCO.

[1] Chr. Nielsen en R. Poel, ‘Hoofdgebouw der Vrije Universiteit. Architectengroep 69’, Bouw (1973) 15, 493-497: 493.

Contact? a.c.flipse@vu.nl

 


Deel dit artikel