Op 12 april 2023 vindt een symposium plaats aan de Vrije Universiteit ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Hoofdgebouw.

‘Dit gebouw zal eigenlijk nooit kant en klaar af zijn’ [1]: 50 jaar VU-hoofdgebouw

Op 12 april viert de Vrije Universiteit Amsterdam het feit dat 50 jaar geleden het hoofdgebouw aan de De Boelelaan werd geopend. Een halve eeuw gebruik is niet onopgemerkt aan het gebouw en zijn omgeving voorbijgegaan. In 1973 een van de grootste en hoogste gebouwen van Amsterdam, vormt het nog altijd een baken in een sterk veranderde omgeving. In een feestelijk symposium zetten we de vijftigjarige in het zonnetje. We kijken terug, staan stil bij hoe gebouw en campus nu functioneren en blikken vooruit naar de toekomst. In het programma is veel aandacht voor de ruimtelijke geschiedenis en architectuur van de VU-campus en de wijdere omgeving van Buitenveldert en Zuidas. In een aantal lezingen, een kleine expositie, rondleidingen en een afsluitende discussie, belichten we op 12 april het hoofdgebouw van alle kanten, en laten we zien hoe de VU een karakteristiek en dynamisch deel van dit stuk stad is gebleven.

De dag wordt georganiseerd door de leerstoel geschiedenis van de architectuur en de leefomgeving en universiteitshistoricus Ab Flipse, in nauwe samenwerking met en ondersteuning van de VUvereniging, het onderzoeksinstituut CLUE+, de Universiteitsbibliotheek (bijzondere collecties), de afdeling Documentmanagement en Archief (DMA), en de Facilitaire Campusorganisatie FCO.

Programma

Met bijdragen van Iris Burgers (architectuur), Ab Flipse (bouw en transformatie van de VU-campus), Imke van Hellemondt (het campuslandschap), Freek Schmidt (het leergebouw), Minke Walda (VU en Buitenveldert: architectonisch-stedenbouwkundig perspectief), en met als speciale gasten Ton Schaap (realurbanism), SAnder Nelissen (WdJarchitecten) en anderen.

Nb: Zeer binnenkort volgt het uitgebreide programma

Tijd en plaats: 12 april 2023, auditorium VU.

 

[1] Chr. Nielsen en R. Poel, ‘Hoofdgebouw der Vrije Universiteit. Architectengroep 69’, Bouw (1973) 15, 493-497: 493.

 


Deel dit artikel