Op 1 april 2022 wordt aan de VU een kunstwerk onthuld als blijvende herinnering aan de grote groep vrouwen die zich decennia voor de VU heeft ingezet. In de bekende VU-busjes, een initiatief van vrouwen in de VU-achterban, werden miljoenen opgehaald voor onder meer de oprichting van de medische faculteit en talloze projecten. De VU is letterlijk groot geworden dankzij de stuivers en dubbeltjes die in vele huishoudens werden gespaard.

Op 1 april 2022, precies negentig jaar nadat de actie ‘VU-plan 1937’ werd gestart – de actie die zou uitgroeien tot de organisatie Vrouwen VU-hulp – , gaan de Vrije Universiteit en de VUvereniging deze vrouwen eren. Er zal een kunstwerk worden gepresenteerd als blijvende herinnering aan deze bijzondere groep vrouwen. Het werk, gemaakt door beeldend kunstenaar Marinke van Zandwijk, bestaat uit honderden glazen bellen. Ze staan symbool voor de vele stuivers en dubbeltjes die Vrouwen VU-hulp spaarde en verwijzen ook naar de vele vrouwen die zich jaar na jaar, generatie na generatie voor de VU hebben ingezet.

Voorafgaand aan de presentatie van het kunstwerk vindt vanaf 19:30 uur een symposium plaats in het Auditorium. De laatste voorzitter van Vrouwen VU-hulp, mevr. Adri Koetsier-Lems, zal vertellen over haar ervaringen. Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis, schetst de vroegste vrouwelijke donateurs. Dr. Claire Teunenbroek en dr. Stephanie Koolen-Maas van het Center for Philanthropic Studies presenteren de bredere context van vrouwen in schenkingen en vrijwilligerswerk. Daarna wordt het kunstwerk feestelijk gepresenteerd, met een hapje en een drankje.

Programma

19:00 uur: Ontvangst met koffie en thee

19:30 uur: Welkom door Frans van Drimmelen (voorzitter VUVereniging) en Chris Polman (voorzitter VUmc)

19:40 uur: Animatie over Vrouwen VU-hulp

19:45 uur: De eerste vrouwelijke VU-donateurs – Fred van Lieburg

20:00 uur: Interview mevr. Koetsier-Lems (video)

20:05 uur: Vrouwen als vrijwilliger en als donateur – Claire Teunenbroek & Stephanie Koolen-Maas

20:25 uur: Over het kunstwerk – Marinke van Zandwijk en Liselotte Neervoort

20:35 uur: Mededeling door Frans van Drimmelen

20:45 uur: Onthulling kunstwerk

21:00 uur: Feestelijke receptie

Presentatie: Miranda van Holland

- Aanmelden (meer info over het symposium)

Extra informatie

- Meer info over het kunstwerk

- Historicus Jan de Bruin schreef het boek Helpende handen. VU-plan 1937 en Vrouwen VU-hulp in de jaren 1932-1997 (Hilversum: Verloren, 1999)

- Historicus Peter Dillingh schreef het artikel 'Dordtse vrouwen in actie voor de VU' in het tijdschrift Kerk op Dordt (1 april 2022). De busjes werden vervaardigd door een Dordrechtse metaalwarenfabrikant.
Download het artikel als pdf.

Over het VU-busje

Op 1 april 1932 werd het eerste VU-busje uitgedeeld. Vanaf toen tot 2007 hebben vele generaties vrouwen zich binnen de organisatie Vrouwen VU-hulp ingezet voor de ontwikkeling en instandhouding van de VU. In die tijd hebben ze tientallen miljoenen opgehaald voor de universiteit waarmee zij zich verbonden voelden. Door heel het land legden gereformeerde vrouwen dubbeltjes en stuivers opzij in de VU-busjes. In eerste instantie werd er ingezameld voor de oprichting van een Medische Faculteit en voor de laboratoria van Wis- en Natuurkunde, en nog weer later voor talloze projecten aan de VU en in de samenleving.

- Bekijk de film: Vijf jaar werken bekroond, uit 1937. Film over de aanbieding van het door vrouwen gespaarde bedrag (ruim 300.000 gulden) in de ledenvergadering van de VUVereniging in de Apollohal in Amsterdam op 28 oktober 1937.

- Bekijk de film: De ondergang van het VU-busje, uit 1991, toen Vrouwen VU-hulp overging op giraal betalen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de VUVereniging.


Deel dit artikel