Expositie 'Toekomst zoekt een verleden', de Bijzondere Collecties van de Vrije Universiteit
Erfgoedvitrine, Hoofdgebouw 1ste verdieping, bij nieuwe ingang Universiteitsbibliotheek/1A vleugel.
12 april - 12 juni 2016

In de kelders van de Universiteitsbibliotheek en verspreid over de campus bevinden zich vele verborgen schatten, uniek materiaal dat het verhaal van de Vrije Universiteit vertelt. Uitbundig versierde atlassen en globes, handgeschreven brieven aan en van historische grootheden als Abraham Kuyper, prikkelende foto’s en schilderijen uit de kunstcollectie, documentatie over het reilen en zeilen van de VU, en objecten gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en universitaire tradities.

Dit universitair materieel erfgoed bestaat uit voorwerpen die gebruikt zijn voor onderwijs en onderzoek en uit objecten die daarvan de neerslag vormen, zoals brieven, handgeschreven en gedrukte werken en archieven. Hierbij hoort ook alles wat met de geschiedenis, de cultuur en de tradities van de VU te maken heeft, zoals de hoogleraarportretten, de eigen kunstcollectie en de attributen van het studentenleven, als wel archieven van personen en organisaties uit het openbare leven die staan in de traditie van waaruit ook de VU ooit is ontstaan.

Nog steeds spelen deze bijzondere collecties een belangrijke rol in onderwijs en onderzoek en in het huidige universitaire leven. Het zijn levende collecties, al was het maar omdat de geschiedenis van de VU elke dag verder gaat. Het academisch erfgoed is dan ook bij uitstek geschikt om te laten zien waar de VU voor staat en wat de mensen die er werken drijft. Dat verhaal inspireert ook anderen tot op de dag van vandaag om aan de VU te studeren of te werken, om een bijdrage te leveren aan de VU of aan het academisch erfgoed: als vrijwilliger, als donateur, als bruikleengever.

Het Programma Kunst, Erfgoed en Archieven (KEA) van de Universiteitsbibliotheek brengt al deze objecten, collecties en documenten in kaart waarna deze collecties, voor zover dat nog niet gebeurd is, voor het publiek worden ontsloten. In de vitrines is een kleine selectie van deze rijkdommen te zien die een venster biedt op de Bijzondere Collecties van de VU: handschriften en oude drukken; kaartenverzameling; kunstcollectie; objecten academisch erfgoed; protestants erfgoed en VU-archief.

Door: August den Hollander, hoogleraar religieus erfgoed in Nederland


Deel dit artikel