U bent hier : Home / Dossiers / Opleiding geschiedenis 1918-2018
In 2018 vierde de opleiding geschiedenis aan de VU het honderdjarig bestaan. In 1918 werden er twee hoogleraren geschiedenis benoemd binnen de letterenfaculteit: A. Goslinga en A.A. van Schelven; kort daarna meldden de eerst geschiedenisstudenten zich en tot 1945 zouden vijftien studenten het doctoraal geschiedenis halen. Na de oorlog, met name vanaf de jaren zestig, zette de groei in. Er kwamen meer studenten en er werden hoogleraren en medewerkers benoemd in een groot aantal verschillende richtingen.
Blogs en artikelen
Gedurende 2018 verschenen regelmatig blogs en artikelen over de ‘geschiedenis van Geschiedenis’ aan de VU. Tot nu toe verschenen:
- 'Geschiedenis studeren aan de VU sinds 1918', door Ab Flipse
- 'Adriaan Goslinga: wel de eerste, maar niet de hoogst aangeschreven VU-historicus', door Wim Berkelaar
- 'H. Smitskamp, scherpzinnig en nuchter beschouwer van het verleden', door Wim Berkelaar
- 'Een heuse Historikerstreit aan de Vrije Universiteit', door Wim Berkelaar
- 'M.C. Smit: een eenzame worstelaar met de Engel', door Nico Lettinck
- 'Herinneringen aan prof. dr. J. Roelink', door C.G. van Leeuwen
- 'A.H. Bredero (1921-2007): een professioneel dwarskijker', door Nico Lettinck
- 'Roerige jaren bij geschiedenis: een terugblik', door Jaap-Jan Flinterman
- 'De eerste alumni van Geschiedenis, 1918-1945', door Fred van Lieburg
Gedurende het jaar hebben verschillende activiteiten plaatsgevonden:
- De aftrap van het jubileumjaar was een speciale editie van het Historisch Café Amsterdam op 26 januari
- Op vrijdag 15 juni 2018 is er een historiografisch symposium onder de titel ‘De toestand van het verleden: visies op de historicus van morgen’. Keynotes van Joris van Eijnatten en Herman Paul.Tijd en locatie: 10.00 – 17.00 uur in zaal Agora 2 (Hoofdgebouw VU, 3e etage). De parellelsessies vinden plaats op de 9e verdieping van het hoofdgebouw in de zalen 09A24B, 09A32C en 09A33.
- Op zaterdagmiddag 16 juni 2018 is er een publieksevent over het thema ‘Geschiedenis in de politiek’ voor studenten, alumni, historici politici en andere belangstellenden. Hoofdgebouw VU, zaal 4A33
Publieksevent:
Onze koning en minister-president zijn opgeleid als historicus; in het kabinet, het parlement en op veel plekken in de publieke sector vinden we vakgenoten. Doet hun historische achtergrond ertoe? Welke rol spelen historische kennis en inzichten eigenlijk in het politieke debat, de bestuurlijke praktijk of kwesties als bezinning op Nederland in Europa en de wereld?
- Boekpresentatie
In het jubileumjaar verscheen het boek: Fred van Lieburg (red.), Geschiedenis aan de Zuidas. Essays van VU-historici (Amsterdam: Prometheus, 2018).
Onderzoek en onderwijs in de Geschiedenis aan de VU in 2018
Op de website van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de VU is meer te lezen over het onderzoek en onderwijs van de historici van de VU. De onderzoeksgroepen vormen de basiseenheid van de afdeling: 'politieke geschiedenis', 'cultuurgeschiedenis en religiegeschiedenis', 'economische en sociale geschiedenis' en 'mondiale geschiedenis in antropologisch perspectief'.
De volgende opleidingen kun je volgen:
- Bacheloropleiding geschiedenis
- Bacheloropleiding History: History and International Studies (Engelstalig)
- Masteropleiding History: (1) Global and International Studies; (2) Medical and Health Humanities; (3) Religion and Society; (4) Politiek en soevereiniteit
- Humanities Research Master: Global History