De film volgt de feestelijke gebeurtenissen van het festival ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Vrije Universiteit te Amsterdam op 17-21 oktober 1955. Er wordt gestart met een dankstond in de Westerkerk te Amsterdam met toespraken van prof. Berkouwer en predikant dr. Jonker.
Daarna wordt verslag gedaan van een autorally, een simultaanschaakwedstrijd (met de schaker Donner), en een taartbakwedstrijd.

Er is een feestvergadering van de Vereniging voor Hoger Onderwijs op Gereformeerde Grondslag met onder meer toespraken van prof. Anema en minister Zijlstra, en de uitreiking van een drietal ridderordes. Ten behoeve van de nieuwbouw voor het VU-ziekenhuis overhandigt de locoburgemeester van Amsterdam een bedrag van 500.000 gulden. Ook houdt mevrouw Verdam-Okma, presidente van Vrouwen VU-hulp, een toespraak.

Op de Dies Natalis worden eredoctoraten uitgereikt, en die avond is er een studentendiner. Verder in beeld een jubleumcollege van de wiskundige J.F. Koksma, en een bootrace tussen verschillende corpora op de Keizersgracht.

De feestelijkheden eindigen met een fakkeloptocht.