Blog

Hier worden berichten gepost in de categorie├źn Geschiedenis, Evenementen en Nieuws.

chardon-thumb.jpg
29 jan. 2016 20:51
‘Toestand niet mooi, doch ik hou moed en vertrouw op God’, schreef Kees Chardon aan zijn familie in 1944 vanuit de strafgevangenis in Scheveningen – de gevangenis die van de gevangenen zelf met wrange ironie de bijnaam het ‘Oranjehotel’ had gekregen. Chardon zat er gevangen wegens grootschalige hulp aan vervolgde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze woorden komt veel van de motivatie tot uitdrukking komt die studenten aan de Vrije Universiteit dreef bij hun verzet tegen de Duitse bezetter en hun hulp aan vervolgde Joden.
VU-studenten-1935-thumb.jpg
20 jan. 2016 16:06
‘Verzet’ is dit jaar het thema van de landelijke Holocaust Memorial Day, de herdenking die jaarlijks georganiseerd wordt op 27 januari, de datum dat in 1945 het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Voor de VU wordt dat toegespitst op studentenverzet.
Hooft_SL_t-thumb.jpg
19 jan. 2016 09:20
Recent vroeg Ad Valvas in een interview met universiteitshistoricus Ab Flipse, naar aanleiding van de lancering van het ‘Geheugen van de VU’, zich af waar de vrouwen van de VU waren. Zo zijn er in de personendatabase op de website, met 152 VU’ers, slechts 6 vrouwen te vinden. De database is nog niet compleet, maar feit is dat in de begintijd niet al teveel vrouwen aan de VU verbonden waren. De eerste vrouwelijke hoogleraar werd bijvoorbeeld pas in 1949 benoemd. Is er iets meer te zeggen over de vrouwen die in de beginperiode wel aan de VU te vinden waren?
voorkant_Wat_eeuwig_zeker_is-thumb.jpg
11 jan. 2016 10:00
VU-Student Gerben Meynen publiceerde in 1935 onder het pseudoniem Bernard van Bergen een roman over het studentenleven aan de VU. Althans, dat had uitgeverij Kok er van gemaakt door die woorden op het omslag te vermelden. Dit prikkelt de belangstelling van de historicus, want de roman is daarmee mogelijk een mooie bron voor een tot nu toe nauwelijks betreden onderzoeksgebied: de geschiedenis van het studentenleven aan de VU. Biedt de roman wat de uitgever belooft?
maquette-VU-ziekenhuis-thumb.jpg
6 jan. 2016 15:23
In 2016 viert VUmc het 50-jarig bestaan. Op 12 oktober 1966 werd het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit officieel geopend; dit moment wordt als startpunt aangehouden voor het ontstaan van het VUmc. Formeel ontstond het medisch centrum, als samenvoeging van de geneeskundefaculteit en academisch ziekenhuis van de VU, pas in 2001, terwijl de geneeskunde aan de VU juist een geschiedenis heeft die veel verder teruggaat dan 1966.