Blog

Hier worden berichten gepost in de categorie├źn Geschiedenis, Evenementen en Nieuws.

hovy-thumb.jpg
9 okt. 2020 14:05
In de collectie van de VU bevindt zich het geschilderde portret van Willem Hovy. Hovy was directeur van bierbrouwerij en azijnmakerij De Gekroonde Valk in Amsterdam, destijds de grootste brouwerij van Nederland. Als religieus geïnspireerd, sociaal betrokken en vermogend ondernemer speelde hij een belangrijke rol bij de stichting van de VU. Het portret van Hovy bepaalt ons bij de belangrijke rol van de betrokken 'achterban' van de VU. Wie was Hovy, en was hij de enige donateur? Daarop reflecteert Fred van Lieburg.
graf-thumb.jpg
2 okt. 2020 09:31
Op 12 november 2020 is het precies 100 jaar geleden dat Abraham Kuyper werd begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Om dit te markeren verschijnt de bundel 'Abraham Kuyper en de dood: Herdenken bij het graf van een theoloog, journalist, universiteitsstichter en staatsman'.
thumbnail_5_kappa.jpg
21 sep. 2020 12:21
Eredoctoraten worden door universiteiten verleend aan degenen die een buitengewone bijdrage aan de wetenschap of samenleving hebben geleverd. Ten teken daarvan ontvangt de eredoctor veelal een bul en ook een kap of kappa die hij over zijn toga dragen kan.
thumbnail_3_Studenten.jpg
10 sep. 2020 17:26
In 1880 begon de VU met slechts vijf studenten. Dit aantal groeide, maar bleef de hele 19e eeuw bescheiden. De studenten begonnen echter gelijk met het oprichten van een studentenvereniging, de Oratorische Vereniging Da Costa, al snel omgedoopt tot Soli Deo Gloria, een voorloper van het huidige L.A.N.X. Deze foto van 1902 is een van de eerste foto’s van de studentenvereniging uit onze collectie. Het is tevens de eerste in een lange traditie: een foto van de senaat voor het vaandel.
Keizersgracht_thumbnail.jpg
10 sep. 2020 15:39
Een van de eerste panden van de VU was de Keizersgracht 162. Hier zijn nog enkele filmbeelden van. We zijn ook erg benieuwd hoe het gebouw beviel. Heeft u hier nog gewerkt of gestudeerd? Mail ons uw herinneringen via l.l.neervoort@vu.nl of a.c.flipse@vu.nl.
Kuyper_thumbnail.jpg
31 aug. 2020 15:29
In de collectie van de VU bevindt zich het geschilderde portret van Abraham Kuyper, predikant, politicus en VU-oprichter. Wat betekent dit portret nu nog voor de VU? En hoe kijkt zittend rector magnificus Vinod Subramaniam hier tegen aan?
Omslag-campusbundel-thumb.jpg
17 jun. 2020 12:45
Nu de universiteitsgebouwen in Nederland er verlaten bijliggen vanwege de coronapandemie – en geschikt worden gemaakt voor de anderhalvemetersamenleving – breekt een nieuw hoofdstuk aan in de roerige geschiedenis van de universiteitscampussen in de afgelopen decennia.
03794thumb.jpg
1 mei 2020 09:50
Een jaar na de bevrijding, juni 1946, verscheen onder de titel De Vrije Universiteit in oorlogstijd een boekje met daarin de redevoeringen die tijdens de oorlog en het jaar erna gehouden waren door verschillende VU-hoogleraren. Nu, vijfenzeventig jaar na de bevrijding, maken we deze publicatie digitaal beschikbaar.
omslagBrainsBuildingsBusiness_thumb.png
4 nov. 2019 21:04
'Brains, Buildings, Business: de Vrije Universiteit en Zuidas' was de titel van een tweedaags congres over de ruimtelijke en inhoudelijke integratie van Vrije Universiteit (VU) en Zuidas, georganiseerd in november 2018. Deze uitgave geeft een impressie van de tijdens het congres besproken thema's en wil aanzetten tot verder debat.
Opening_Academisch_Jaar-1964-thumb.jpg
19 jun. 2019 15:02
Officiële gebeurtenissen aan de universiteit, zoals de opening van het academisch jaar, de Dies Natalis, oraties, afscheidscolleges en promoties volgen een vast en stijlvol protocol. Een cortège van hoogleraren, met voorop de pedel met staf, trekt in toga de aula in, en er wordt een aantal standaardformuleringen gebruikt ter opening en sluiting van de bijeenkomsten en rondom de promoties. De Vrij Universiteit Amsterdam heeft eigen, kenmerkende, symbolen, rituelen, kledingvoorschriften en attributen, die iets tonen over de geschiedenis van de universiteit. Een kort overzicht.