Blog

Hier worden berichten gepost in de categorieƫn Geschiedenis, Evenementen en Nieuws.

Kuyper-Cleveland-thumb.jpg
23 apr. 2016 11:20
VU-stichter en hoogleraar Abraham Kuyper maakte in 1898 een reis door de Verenigde Staten. Kuyper ging naar Princeton om er een eredoctoraat in ontvangst te nemen en hij hield daar de fameuze Stone Lectures over de betekenis van het Calvinisme. Kuypers maakte daarna een reis van vier maanden door Amerika. Historicus George Harinck reisde in het voetspoor van Abraham Kuyper en maakte er een tv-serie en boek over.
DSCF2563-thumb.jpg
8 apr. 2016 12:02
In de kelders van de Universiteitsbibliotheek en verspreid over de campus bevinden zich vele verborgen schatten, uniek materiaal dat het verhaal van de Vrije Universiteit vertelt. Uitbundig versierde atlassen en globes, handgeschreven brieven aan en van historische grootheden als Abraham Kuyper, prikkelende foto’s en schilderijen uit de kunstcollectie, documentatie over het reilen en zeilen van de VU, en objecten gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en universitaire tradities.
cortege-thumb.jpg
1 apr. 2016 12:09
Tot de (eigen)aardigheden van universiteiten behoren de plechtige bijeenkomsten die plaatsvinden ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar, bij de Dies Natalis, de promoties, en oraties. Deze bijeenkomsten volgen een vast en stijlvol protocol. Een cortège van hoogleraren, met voorop de pedel met staf, trekt in toga de aula in, en er wordt een aantal standaardformuleringen gebruikt ter opening en sluiting van de bijeenkomsten en rondom de promotie. Bij alle universiteiten gaat dit ongeveer hetzelfde, maar er zijn ook opvallende verschillen: de toga’s, de kledingvoorschriften voor de promovendi, maar ook de formules die worden uitgesproken zijn overal net even anders.
BoumanEnLindeboom-thumb.jpg
30 mrt. 2016 11:26
Op 30 maart werd de vernieuwde Medische Bibliotheek in het VUmc officieel geopend onder een nieuwe naam: Bouman and Lindeboom Medical Library. Deze naam was de uitkomst van een prijsvraag onder studenten. Met de nieuwe naam worden twee grondleggers van de faculteit geneeskunde van de VU geëerd: Leendert Bouman en Lucas Lindeboom. Wie waren deze Bouman en Lindeboom?
03208-thumb.jpg
8 mrt. 2016 11:58
Op de VU-campus wordt momenteel veel verbouwd en gebouwd. Het Hoofdgebouw is de afgelopen jaren vernieuwd en nieuwe gebouwen worden uit de grond gestampt. Onlangs werd het nieuw O|2-laboratorium geopend. In de komende jaren zullen steeds meer bèta-wetenschappers, nu werkzaam in het W&N-gebouw, en medici daarin onderdak vinden. Het huidige W&N-gebouw zal op termijn, na ruim een halve eeuw dienst te hebben gedaan, worden gesloopt.
Herman-Bianchi-thumb.jpg
6 mrt. 2016 13:36
Op 30 december 2015 overleed de emeritus-hoogleraar criminologie Herman Bianchi op 91 jarige leeftijd. Bianchi studeerde Nederlands en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en rechten aan de Vrije Universiteit, waar hij in 1956 cum laude promoveerde. In 1958 werd hij aangesteld als lector in de juridische faculteit; van 1961 tot 1987 was hij hoogleraar. Onlangs werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden, waarop verschillende sprekers terugblikten op het leven en werk van Bianchi.
affiche-SRVU-thumb.jpg
22 feb. 2016 10:06
‘VUSO en SRVU opgeheven’, berichtte Ad Valvas onlangs. VUSO en SRVU zullen niet deelnemen aan de komende verkiezingen voor de universitaire studentenraad, nadat jarenlang de zetels in de raad tussen deze partijen werden verdeeld. Maar hoelang heeft die periode eigenlijk geduurd? Waar komen SRVU en VUSO vandaan?
Magda_Stomps-thumb.jpg
11 feb. 2016 09:31
Als het over de eerste vrouwen aan de VU gaat, gaat het meestal over Fenna Diemer-Lindeboom en Gezina van der Molen. Beiden studeerden rechten aan de VU en promoveerden aan de eigen juridische faculteit. Ze waren niet de eerste vrouwen aan de VU. Die eer was voorbehouden aan mevr. S.L. van ’t Hooft (1905), die haar studie overigens niet afmaakte en na twee jaar weer van de universiteit verdween. Vervolgens duurde het tot 1917 voordat zich weer een vrouwelijke student aanmeldde, mej. J.W. Bouwman. Maar daarna ging het snel en kwamen er steeds meer vrouwelijke studenten: tot de Tweede Wereldoorlog ruim 80. Ze studeerden voornamelijk rechten en letteren. Maar niet allemaal. De eerste die zich voor godgeleerdheid liet inschrijven, was Magda Stomps (1899-1976).
chardon-thumb.jpg
29 jan. 2016 20:51
‘Toestand niet mooi, doch ik hou moed en vertrouw op God’, schreef Kees Chardon aan zijn familie in 1944 vanuit de strafgevangenis in Scheveningen – de gevangenis die van de gevangenen zelf met wrange ironie de bijnaam het ‘Oranjehotel’ had gekregen. Chardon zat er gevangen wegens grootschalige hulp aan vervolgde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze woorden komt veel van de motivatie tot uitdrukking komt die studenten aan de Vrije Universiteit dreef bij hun verzet tegen de Duitse bezetter en hun hulp aan vervolgde Joden.
VU-studenten-1935-thumb.jpg
20 jan. 2016 16:06
‘Verzet’ is dit jaar het thema van de landelijke Holocaust Memorial Day, de herdenking die jaarlijks georganiseerd wordt op 27 januari, de datum dat in 1945 het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Voor de VU wordt dat toegespitst op studentenverzet.