Blog

Hier worden berichten gepost in de categorie├źn Geschiedenis, Evenementen en Nieuws.

hk-kaft-thumb.jpg
23 jan. 2017 13:48
Bestel nu bundel met lezingen van het congres.
Strijkreglement_010thumb.jpg
11 jan. 2017 13:09
In 1926 lapten zeventien studenten in het Hospitium van de VU ieder ƒ 0,35 en ging een van hen, H.J. Heersink (die net iets meer betaalde) naar het Verkoopbureau van de Gemeente-Electriteitswerken om voor ƒ 6,00 een strijkijzer met snoer aan te schaffen.
DSCF3220-thumb.jpg
29 nov. 2016 11:16
Ter gelegenheid van het verschijnen van de biografie van H.M. Kuitert (geb. 1924) heeft de Historische Commissie van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met het Historisch Documentatiecentrum van de VU een symposium over deze spraakmakende theoloog georganiseerd. Er waren 90 mensen op afgekomen, vooral van de generatie die hem goed gekend heeft.
omslag_Peelen_Kuitert_-_thumb.jpg
21 okt. 2016 16:05
Symposium naar aanleiding van de verschijning van een biografie over Harry Kuitert (1924), die van 1967 tot 1989 hoogleraar was bij de Faculteit der Godgeleerdheid van de VU. Op het symposium geven enkele personen uit de wereld van theologie en samenleving hun visie op de betekenis en invloed van de spraakmakende auteur van vele bestsellers in de afgelopen decennia. Er is daarna ruime gelegenheid voor discussie.
Opening_Academisch_Jaar-1964-thumb.jpg
4 sep. 2016 19:41
Op de eerste maandag in september houden de meeste Nederlandse universiteiten hun ‘opening van het academisch jaar’. Deze bijeenkomsten krijgen de nodige aandacht in de media en er bestaat zelfs een heuse hashtag voor (#oaj). De ‘opening’ lijkt net zo’n traditie te zijn als de Dies Natalis, de herdenking van de stichtingsdag van de universiteit. Toch heeft de opening van het academisch jaar een wat andere historie, die meer variatie vertoont. Een korte schets van de veranderingen aan de Vrije Universiteit.
Kuyper-Cleveland-thumb.jpg
23 apr. 2016 11:20
VU-stichter en hoogleraar Abraham Kuyper maakte in 1898 een reis door de Verenigde Staten. Kuyper ging naar Princeton om er een eredoctoraat in ontvangst te nemen en hij hield daar de fameuze Stone Lectures over de betekenis van het Calvinisme. Kuypers maakte daarna een reis van vier maanden door Amerika. Historicus George Harinck reisde in het voetspoor van Abraham Kuyper en maakte er een tv-serie en boek over.
DSCF2563-thumb.jpg
8 apr. 2016 12:02
In de kelders van de Universiteitsbibliotheek en verspreid over de campus bevinden zich vele verborgen schatten, uniek materiaal dat het verhaal van de Vrije Universiteit vertelt. Uitbundig versierde atlassen en globes, handgeschreven brieven aan en van historische grootheden als Abraham Kuyper, prikkelende foto’s en schilderijen uit de kunstcollectie, documentatie over het reilen en zeilen van de VU, en objecten gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en universitaire tradities.
cortege-thumb.jpg
1 apr. 2016 12:09
Tot de (eigen)aardigheden van universiteiten behoren de plechtige bijeenkomsten die plaatsvinden ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar, bij de Dies Natalis, de promoties, en oraties. Deze bijeenkomsten volgen een vast en stijlvol protocol. Een cortège van hoogleraren, met voorop de pedel met staf, trekt in toga de aula in, en er wordt een aantal standaardformuleringen gebruikt ter opening en sluiting van de bijeenkomsten en rondom de promotie. Bij alle universiteiten gaat dit ongeveer hetzelfde, maar er zijn ook opvallende verschillen: de toga’s, de kledingvoorschriften voor de promovendi, maar ook de formules die worden uitgesproken zijn overal net even anders.
BoumanEnLindeboom-thumb.jpg
30 mrt. 2016 11:26
Op 30 maart werd de vernieuwde Medische Bibliotheek in het VUmc officieel geopend onder een nieuwe naam: Bouman and Lindeboom Medical Library. Deze naam was de uitkomst van een prijsvraag onder studenten. Met de nieuwe naam worden twee grondleggers van de faculteit geneeskunde van de VU geëerd: Leendert Bouman en Lucas Lindeboom. Wie waren deze Bouman en Lindeboom?
03208-thumb.jpg
8 mrt. 2016 11:58
Op de VU-campus wordt momenteel veel verbouwd en gebouwd. Het Hoofdgebouw is de afgelopen jaren vernieuwd en nieuwe gebouwen worden uit de grond gestampt. Onlangs werd het nieuw O|2-laboratorium geopend. In de komende jaren zullen steeds meer bèta-wetenschappers, nu werkzaam in het W&N-gebouw, en medici daarin onderdak vinden. Het huidige W&N-gebouw zal op termijn, na ruim een halve eeuw dienst te hebben gedaan, worden gesloopt.