Zoektips

In de gedigitaliseerde bronnen zoeken, kan op verschillende manieren. Hieronder volgen de belangrijkste zoekinstructies.

In het zoekveld 'Zoek met Digibron door de VU-bronnen' kunt u één of meer woorden opgeven. Als resultaat krijgt u dan de artikelen waar alle woorden die u heeft opgegeven in voorkomen.

  • Als u meerdere woorden opgeeft, krijgt u alle artikelen waar de opgegeven woorden ergens in het artikel voorkomen. Bijvoorbeeld: kuyper princeton. Hierbij hoeven beide woorden niet achter elkaar in de tekst voor te komen.
    Standaard is de sortering van de resultaten op relevantie, wat inhoudt dat bovenaan de resultatenlijst de artikelen worden getoond waar kuyper en princeton wél dicht bij elkaar staan, of waar beide woorden in kop, onderkop of aanhef staan.
  • Bij eenvoudig zoeken moet het zoekwoord uit minstens twee tekens bestaan, eventueel in combinatie met wildcards; tekens ter vervanging van een of meerdere lettertekens.
  • Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofd- en kleine letters.


Hoe ouder de documenten, hoe lastiger de tekst leesbaar is voor de computer. De tekst wordt geautomatiseerd gelezen met behulp van OCR (optical character recognition). Deze techniek levert geen 100 procent correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen en dat u dus niet alle artikelen vindt waar de gezochte woorden in staan. Dat in het achterhoofd houdend, is het raadzaam om ook uw zoekopdracht eens uit te voeren waarbij één of meer tekens vervangen zijn door wildcards.

Booleaanse operatoren (AND OR NOT)
Met de AND-operator worden documenten gevonden die beide termen bevatten.

Als er niets staat tussen twee woorden wordt de AND gebruikt.
Bijv. wereldzee AND kuyper levert hetzelfde resultaat op als wereldzee kuyper.

Met de OR operator worden documenten gevonden die 1 van de 2 woorden bevat.
Bijv. lezingen OR lectures.

De NOT operator zorgt ervoor dat het woord dat volgt op NOT niet in het document aanwezig is. Dit moeten altijd 2 woorden zijn, met 1 woord werkt het niet.
Bijv. Bavinck NOT Herman.

Op zinnen zoeken
Er kan gezocht worden op een zin of een reeks woorden die in die volgorde achter elkaar in de tekst moeten voorkomen. Hiervoor gebruikt u de dubbele aanhalingstekens.

Bijv. "Vrije Universiteit"

In de resultatenlijst worden alle artikelen getoond waar Vrije en Universiteit achter elkaar in de tekst staan.

Trunceren/wildcards
Truncatie is een teken dat (alle) andere tekens kan vervangen. Dit werkt niet binnen een zin met dubbele aanhalingstekens, dus bij het exact zoeken op zinnen. Het truncatie teken voor 1 letter is een ?. Om meerdere letters te trunceren wordt een * gebruikt.

Voorbeelden:
Te?t zoekt text en test
Test* zoekt test, tester, tests
De truncatie tekens kunnen ook binnen een woord gebruikt worden, maar niet aan het begin van een woord als eerste karakter.

Proximity zoeken
Met de proximity-search kunt u aangeven binnen hoeveel woorden afstand de door u gezochte woorden van elkaar mogen staan. Met een getal geeft u die maximale onderlinge afstand aan.

"cultuur calvinisme"~10. De woorden cultuur en calvinisme moeten maximaal 10 woorden van elkaar af staan.

Uitgebreid zoeken
Middels deze optie kunt u de zoekactie te beperken tot één of enkele bronnen; u vinkt daarvoor de bedoelde bron of bronnen aan.