Digitaal monument 1940-45

Direct na de bevrijding in mei 1945 is aan de Vrije Universiteit in kaart gebracht wie uit haar gemeenschap tijdens de oorlog waren omgekomen. De slachtoffers van het Duitse geweld zijn in het jaar dat volgde in officiƫle bijeenkomsten herdacht en later zijn in memoriams gepubliceerd in het boek De VU in oorlogstijd (1946). Maar een tastbaarder herinnering werd gewenst en ook een concrete plek waar zij herdacht konden worden. Besloten werd tot het vervaardigen van een herdenkingsplaquette voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

De herdenkingsplaquette werd aangebracht in het gebouw van de Vrije Universiteit aan de Amsterdamse Keizersgracht en op 3 mei 1952 onthuld door de rector, prof. dr. D.H. Th. Vollenhoven. Met de verhuizing naar het huidige hoofdgebouw van de universiteit is de herdenkingsplaquette aangebracht op een centrale plaats binnen de universitaire gemeenschap, tegenover de ingang van de aula.

De herdenkingsplaquette is een bronsreliƫf, vervaardigd door een Amsterdamse metaalgieterij.Een aparte plaquette is toegevoegd ter herinnering aan prof. mr. J. Oranje, de rector in het laatste oorlogsjaar die weliswaar niet tijdens de bezetting omkwam maar in april 1946 overleed. Hij bezocht ondergedoken studenten en ondernam in 1944 een gevaarlijke reis om de slechte omstandigheden in ogenschouw te nemen van VU-studenten en andere Nederlandse studenten die in Duitsland te werk waren gesteld.

Momenteel werken we aan een boek en digitaal monument over de geschiedenis van de herdenkingsplaquette van de VU voor haar gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. We willen elke naam op deze plaat gedenken door de persoonlijke levensgeschiedenis te beschrijven. Ieder die informatie heeft met betrekking tot deze namen wordt verzocht contact op te nemen (a.c.flipse@vu.nl of g.harinck@vu.nl)

#