U bent hier : Home / Onderzoek / Lopend onderzoek
De universiteitshistoricus Ab Flipse en verschillende andere historici doen onderzoek naar aspecten van de geschiedenis van de Vrije Universiteit. Studenten of vrijwilligers die onderzoek willen doen of een scriptie willen schrijven over de VU-geschiedenis, kunnen hierbij begeleiding krijgen. Neem daarvoor contact op met de universiteitshistoricus (via a.c.flipse@vu.nl).
Op 20 juni 2013 hield Flipse een lezing over nieuwe richtingen voor onderzoek naar de VU-geschiedenis onder de titel 'De VU schrijft geschiedenis. De toekomst van het VU-verleden'.
Momenteel wordt onder meer onderzoek gedaan naar:
- De transformatie van de VU in de periode 1960-heden, inclusief:
- Bouw en transformatie van de campus. Zie informatie over het congres hierover in 2018, de publicatie Brains, buildings, business: de Vrije Universiteit en Zuidas en de publicatie De universitaire campus. Ruimtelijke transformaties van de Nederlandse universiteit sedert 1945 (door Ab Flipse, Gert-Jan Burgers, Freek Schmidt e.a.) en symposium 50 jaar hoofdgebouw (symposium 2023)
- Veranderende identiteit van de VU in de jaren zestig en zeventig in vergelijkend perspectief (door Ab Flipse en Jan Brabers (Nijmegen)). Zie bijv. 'Meer dan een ornament' (over de jaren zestig) en 'VU tussen twee VU-ren' (over de jaren zeventig)
- De universiteit als bedrijf, inclusief aspecten als marketing en corporate identity. Zie bijv. ‘Van maagd naar griffioen (Door Ab Flipse)
- Secularisatie en diversiteit. Zie bijv blog over de bijdrage van Ab Flipse aan summerschool in Cambridge over het onderwerp 'How a Calvinist university has transformed into the most multi-religious university of the Netherlands in 138 years',
- Veranderend bestuur/ governance van universiteiten. Zie bijv. projecten Onbehagen over de MUB en New Public Management en de Nederlandse en Vlaamse universiteiten en de projectsite universitygovernance.nl (PhD-project Floris van Berckel Smit)
- Het VU-studentenleven en de toenemende diversiteit van de studentenpopulatie. Bekijk de Database studenten 1880-1940 op deze site (door Maarten Aalders e.a.); en het project 'Embracing Diversity' (Norah Karrouche e.a.).
- Discussie over geloof en wetenschap aan de VU, inclusief:
- Biografie over VU-bioloog Jan Lever, grondlegger van de Biologie, en denker over schepping en evolutie (door Ab Flipse). Zie ook sympsoium en publicatie in 2022: Jan Lever - Honderd
- Leven en werk van wetenschapshistoricus Reijer Hooykaas, (PhD-project Jelmer Heeren)
- De VU tijdens de Tweede Wereldoorlog en herdenkingscultuur aan Nederlandse universiteiten (door George Harinck, Wim Berkelaar, Ab Flipse, Tjeerd de Jonge en Gert van Klinken). Zie publicatie Een oorlogsplaquette ontrafeld. Bekijk ook het Digitaal monument 1940-45 (in aanbouw) op deze site.
- Geschiedenis van de transgenderzorg in het VUmc. Onderzoek door Alex Bakker; publicatie 2020
- Geschiedenis van de sport aan de VU. Onderzoek door Jurryt van de Vooren; publicatie 2022
- Biografie van VU-stichter Willem Hovy (door Rolf van der Woude)
- De Vrije Universiteit en Noord-Amerika (door George Harinck)
- De eerste donateurs van de VU (door Fred van Lieburg)