U bent hier : Home / Onderzoek / Lopend onderzoek

Lopend onderzoek

De universiteitshistoricus Ab Flipse en verschillende andere historici doen onderzoek naar aspecten van de geschiedenis van de Vrije Universiteit. Studenten of vrijwilligers die onderzoek willen doen of een scriptie willen schrijven over de VU-geschiedenis, kunnen hierbij begeleiding krijgen. Neem daarvoor contact op met de universiteitshistoricus (via a.c.flipse@vu.nl).
Op 20 juni 2013 hield Flipse een lezing over nieuwe richtingen voor onderzoek naar de VU-geschiedenis onder de titel 'De VU schrijft geschiedenis. De toekomst van het VU-verleden'.

Momenteel wordt onder meer onderzoek gedaan naar:

- De transformatie van de VU in de periode 1960-heden, inclusief:

-  Veranderend bestuur/ governance van universiteiten. Zie bijv. projecten Onbehagen over de MUB en New Public Management en de Nederlandse en Vlaamse universiteiten en de projectsite universitygovernance.nl (PhD-project Floris van Berckel Smit)

- Discussie over geloof en wetenschap aan de VU, inclusief:

- Biografie over VU-bioloog Jan Lever, grondlegger van de Biologie, en denker over schepping en evolutie (door Ab Flipse). Zie ook sympsoium en publicatie in 2022: Jan Lever - Honderd

- Leven en werk van wetenschapshistoricus Reijer Hooykaas, (PhD-project Jelmer Heeren)

- De VU tijdens de Tweede Wereldoorlog en herdenkingscultuur aan Nederlandse universiteiten (door George Harinck, Wim Berkelaar, Ab Flipse, Tjeerd de Jonge en Gert van Klinken). Zie publicatie Een oorlogsplaquette ontrafeld. Bekijk ook het Digitaal monument 1940-45 op deze site.

- Geschiedenis van de transgenderzorg in het VUmc. Onderzoek door Alex Bakker; publicatie 2020

- Geschiedenis van de sport aan de VU. Onderzoek door Jurryt van de Vooren; publicatie 2022

- Biografie van VU-stichter Willem Hovy (door Rolf van der Woude)

- De Vrije Universiteit en Noord-Amerika (door George Harinck)

- De eerste donateurs van de VU (door Fred van Lieburg)

  •