U bent hier : Home / Plaatsen

Plaatsen van herinnering

Kies een plaats

Tegenwoordig wordt de Vrije Universiteit met één plek geassocieerd: de campus op de Amsterdamse Zuidas. Dat is niet altijd zo geweest. Bij de stichting in 1880 was er nog helemaal geen gebouw en was ook nog niet besloten of de universiteit zich wel definitief in Amsterdam zou vestigen. Pas vier jaar later werd het eerste eigen gebouw in gebruik genomen: Keizersgracht 162 . Dit pand zou tot 1966 het 'hoofdgebouw' van de VU vormen.

De universiteit groeide en na verloop van tijd werden ook de buurpanden van dit grachtenpand aangekocht, terwijl ook elders in de stad panden en laboratoria werden gehuurd, gekocht of gebouwd. De universiteit raakte verspreid over een groot aantal locaties in de stad.

Vanaf de jaren zestig vestigde de VU zich in Buitenveldert, te beginnen met het Academisch Ziekenhuis en het Wis- en Natuurkundegebouw. Geleidelijk verhuisden steeds meer onderdelen naar de nieuwbouwcampus. In 1973 werd het Hoofdgebouw officieel geopend. De laatste ‘stadspanden’ werden in de jaren negentig verlaten.

Op bovenstaande kaart zijn een groot aantal historische en tegenwoordige VU-locaties, en talloze andere ‘plaatsen van herinnering’ zichtbaar gemaakt. Door op de symbooltjes te klikken is het mogelijk door te klikken voor meer informatie over betreffende 'plaats van herinnering'. In het uitklapmenu hierboven bij 'kies een plaats', is een alfabetische lijst van al deze plaatsen opgenomen.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis 2015, werd tevens een wandeling met audiotour ontwikkeld: 'Droom en daad van Abraham Kuyper: Herinneringsplaatsen van de Vrije Universiteit'. Download de app "Geotourist" uit iTunes of Google play, en zoek op de wandeling 'Het Geheugen van de VU'.